”Ik zal ons eerst even voorstellen: mijn naam is Yarell en samen met Susan (tevens ook mijn levenspartner) zijn wij de initiatiefnemers/ondernemers die samen Reboxt zijn gestart.

Als ondernemer was ik altijd op zoek naar manieren om mijn bedrijf te verbeteren en te optimaliseren. Op een dag besefte ik dat ik veel dozen die eigenlijk nog bruikbaar waren, die ik oa van leveranciers kreeg, weggooide. Deze dozen waren nog in goede staat en konden eigenlijk nog wel een tweede keer gebruikt worden voor mijn bestellingen. Ik kocht altijd nieuwe dozen in bij de handelaar, maar bedacht dat ik de dozen die ik al had zo veel mogelijk moest hergebruiken als verzenddozen. Ik communiceerde dit naar mijn klanten door een simpele tekening op de doos te tekenen van een boom met een blij gezichtje met de tekst “Doos Recycled” en noemde deze de “Blij Boom-doos”. Al gauw kreeg ik meerdere berichten en zag ik dat mijn klanten het geweldig vonden! 

Toch merkte ik dat er nog meer actie nodig was. Ik ontwikkelde samen met Susan een sticker met daarop een QR-code die klanten naar een website leidde waar ze konden zien wat er met de dozen gebeurde en waarom het zo belangrijk was om ze te hergebruiken. De sticker zelf bevatte ook een kleine uitleg met de tekst: “Deze doos is recycled voor Reboxt”, of eigenlijk Reboxd op dat moment nog.

Maar het was niet alleen belangrijk om mijn klanten te overtuigen van mijn idee, ik moest meer bruikbare dozen verzamelen/inzamelen want ik had niet genoeg om al mijn verzendingen (+-300 bestellingen) in hergebruikte dozen te versturen. Na goed zoeken en gebruik te maken van mijn netwerk kwam ik erachter dat mijn leverancier elke dag honderden dozen binnen kreeg met producten en deze dozen liet ophalen om ze te laten “recyclen” in rolcontainers. Deze rolcontainers werden opgehaald door de vrachtwagen die de dozen naar de afvalverwerker bracht om deze tot pulp te vermalen en weer tot nieuwe dozen te produceren. Dit proces kost ontzettend veel energie, brandstof en water. Hier komt onze kernwaarde vandaan: “Dit moet anders! Dit kan anders!”

Waarom niet midden in dit proces instappen en de dozen voordat ze opgehaald worden zelf ophalen om ze nog een keer te gebruiken? Ik sprak met mijn leverancier en kreeg na wat uitleg van mijn visie groen licht om deze dozen zelf op te halen en te hergebruiken. Samen met Susan haalden wij deze dozen samen op (vaak tot dagelijks aan toe, week in week uit!). Hierdoor hadden we al snel een grote voorraad (de leverancier heeft iedere dag 400 dozen voor ons klaarstaan!) aan bruikbare dozen bemachtigd en wisten we dat we op de goede weg zaten. 

Natuurlijk was dit slechts het begin, we moesten de dozen ook verzenden. Gelukkig was dit geen probleem en na een dik half jaar van intensief testen en dagelijks verbeteren hadden we al snel 3000 dozen hergebruikt en ontzettend veel bespaard, op dit moment en zijn we nog steeds bezig om dit proces te versnellen en te verbeteren. “Elke dag een klein stukje beter!”

Nu we meer dozen hebben dan we kunnen hergebruiken, zijn we op zoek naar meer individuen/bedrijven/ondernemers en manieren om te groeien. We zijn aan het netwerken om nieuwe partners te vinden die ons kunnen helpen nog meer dozen te redden van de vuilnisbelt en een nieuw leven te geven als verzenddoos en nu ook als verhuisdoos.

Het is fantastisch om te zien hoe dit idee is uitgegroeid tot een echte circulaire Start-Up die niet alleen het milieu helpt, maar ook kosten bespaart, wij doen er alles aan onze klanten tevreden te stelen en willen zo snel mogelijk onze mede-inwoners een manier geven om mee te doen!

Het is ons doel om de hoeveelheid afval te verminderen en onze ecologische voetafdruk te verkleinen door middel van hergebruik en van ons systeem.

We willen bedrijven en consumenten bewust maken van de waarde van hergebruik en laten zien dat het een eenvoudige en kosteneffectieve manier is om bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Door samen te werken met een ieder die mee wilt doen, van ondernemers, particulieren maar ook onze leveranciers streven we er samen naar om zoveel mogelijk dozen te redden van de afvalstroom en een nieuwe bestemming te geven. “

Yarell en Susan
Initiatiefnemers Reboxt

Reboxt Zero Waste
Green Planet Reboxt
Reboxt Logo
Hergebruik dozen Reboxt

Hoe wij een circulaire onderneming zijn geworden.
Het ontstaan.